Isao Tomita

Tomita (冨田 勲, Tomita Isao, 22 abril 1932 – 5 mayo 2016), que da vezo se conhoç cincielhamente cumo Tomita, fhoi un compositor de mùsica xhapones, al que se considera cumo un de los pioneros de la mùsica electrònica & la mùsica spacial, & cumo un de los productores mas famosos d’arranxhos de synthetizador anàlogu. A parte crear trabayos nota-a-nota, Tomita gastou extensamente les capacidahes de dissenyu de son de los sous instrumentos, al utilizar synthetizadores eguando sones nuövos acompanyando & arrealçando les suês realizaçones electròniques cun instrumentos acùsticos. Tamien fhai usu efficaz de sequenciadores de mùsica anàloga & del Mellotron incluendo themas futuristas de sciencia ficçon, mangando les bases de la mùsica synth-pop & rythmos de trance. Mũîtschos de los sous albuns son adaptaçones & versiones electròniques de pieces de mùsica clàssica famoses, & recibîu quattro nominaçones al Grammy pol sou album de 1974 Snowflakes are Dancing.

Biographìa

1932-68: Intamos & carreira cumo compositor

Tomita nacîu n Tokio, & passou la suâ infancia cul paî n Tschina. Lhöw de tornar al Xhapon, recibîu classes particulares d’orchestraçon & composiçon, ente tanto studiaba historia l arte na universidà Keio, Tokio. Licenciou-se n 1955 & convertîu-se n compositor a tiempu completo dedicando-se a television, cine & theatro. Compunxo la mùsica themàtica pal equipu gÿmnàstica olýmpica xhaponesa nos xhuöws olýmpicos de verano de 1956 n Melbourne, Australia.
In 1965, Tomita compunxo l thema l Cantar & la mùsica de syntonìa de la serie animada de television Osamu Tezuka‘s Jangaru Taitei (Imperador de la Selva), strenada nos USA cumo Kimba l Lheon Blrancu (cun un thema differente de Bernie Baum, Bill Gegant & Florence Kaye). In 1966 scribîu un poema symphònicu cun base n esta mùsica cun una animaçon synchronizada cul poema symphònicu que se publicou l anhu 1991. Cun Kunio Miyauchi, eguou la mùsica de la serie television tokusatsu de sciencia ficçon/spìas/acçon Poderosu Jack, que s’emittîu l anhu 1968. El mesmu anhu fhoi cofundador del Gruppo TAC.

1969-1979: Mùsica electrònica

Al cabu los 1960s, Tomita recurrîu a la mùsica electrònica cul puxu l lhabor cun synthetizadores de Wendy Carlos & Robert Moog. Acquirîu un synthetizador Moog III & intamou la construcçon del sou studio casariego. Al final arreparou n podese usa’ los synthetizadores por eguar sones completamente nuövos pa tras d’imitar outros instrumentos. El sou primer album electrònico fhoi Electric Samurai: Switched on Rock, que s’editou n Xhapon in 1972 & nos USA n 1974. L album apresentou interpretaçones electròniques de cantares de pop & rock contemporaneos utilizando sýnthesis de voz in cuöntes de voz humana.
Intos Tomita d’aquelha intamou arranxhando pieces impressionistas de Claude Debussy n synthetizador &, in 1974, publicou l album Snowflakes are Dancing; tornou-se un èxitu n todo l mundo & fhoi responsable de popularizar delhos aspectos de la programmaçon de synthetizador. Los contenidos l album incluìen ambiente, simulacros de chuörda realista, un retientu primeriegu de synthetiza’l son d’una orchestra symphònica, xifles, & sones abstractos cumo de campanes, ansì cumo una serie d’effeitos de processamiento que incluìen reverberaçon, displaçamiento phase, “flanger” (effeitu de son que produz un son metàlicu oscilante, sobre maneira n frequencies medianes & altes), & modulaçon d’anielhu. Versiones del album quadriphòniques proporcionaben un effeitu d’audio spacial utilizando quattro baffles. Una consecuçon particularmente significativa fhoi l sou son polyphònicu, que eguou indenantea la dòmina de los synthetizadores polyphònicos. Tomita creou la polyphonìa l album tal cumo la Carlos fhexziera primeiro, cun la utilizaçon de grabaçon multipista, grabando cada voz d’una pieça al in par, n una pista de cinta xebrada, & lhöw entemiciendo la resulta n stereo ou quad. Vagarun-y 14 meses pa produzi’ l album.
Nos sous albuns primeriegos, Tomita tamien fhixzo una utilizaçon efficaz de los sequenciadores de mùsica anàloga, que utilizou nes camudances repetides de tonalidahes, filtros ou effeitos. Los sones modulares de xiblidos humanos de Tomita copiaben-se tamien nos programmas d’instrumentos electrònicos posteriores. La suâ version d’ “Arabesque No. 1” fhoi mas tarde utilizada cumo syntonìa la serie televisiva d’astronomìa Jack Horkheimer: Star Gazer (in principio intitulada Star Hustler) vista na mayorìa les staçones de PBS; in Xhapon, partes de la suâ version de “Rêverie” utilizarun-se na obertura & cierre de les transmissiones de la television Fuji TV; n Hispanya, “Arabesque No. 1” tamien s’utilizou cumo syntonìa l programma television de nenhos Planeta Imaginari.
Continuando l èxitu de Snowflakes are Dancing, Tomita publicou diversos albuns themàticos “clàssicos”, incluendo los arranxhos de: Igor Stravinsky El Pàxaru de Fhöw, Modest Mussorgsky Quadros d’una Exposiçon, & Gustav Holst Los Planetas. Holst: Los Planetas presentou un “thema spacial” de sciencia-ficçon. Esti album provocou polèmica al publicase, ya que Imogen Holst, fhiya de Gustav Holst, negou l permissu de deixar que l trabayu l sou paî s’interpretare d’esta maneira. L album retirou-se, & ye, in consequencia, ralro na suâ fhorma primitiva n vinylo. Ente que trabayaba nos sous albuns de synthetizador clàssicos, Tomita tamien compunxo innùmeres partitures na television & pellìcules xhaponeses, incluendo la serie televisiva Zatoichi, duês pellìcules de characterìstiques Zatoichi, la serie televisiva Oshi Samurai (Samurai Mudu) & la serie television & la pellìcula dystòpica Toho, Catàstrophe 1999, Les Prophecìes Nostradamus (tìtulu USA: Last Days of Planet Earth) in 1974. Esti cabeiru combina execuçones de synthetizador cun instrumentos de pop-rock & orchestra. Publicarìen-se outres partitures parciales & completes del periodu n LP & mas tarde n CD al passa’ los anhos, in Xhapon. Mesmamente nun siendo bootlegs, delhes d’estes publicaçones emittierun-se por productores de cine & television sin siquiera l aprobaçon artística de Tomita.

1980-2000: Conciertos de Nublre de Son

In 1984, Tomita publicou Canon of the Three Stars, que incluìa pieces clàssiques camudades de nome por entes astronòmicos. Por casu, la pieça l tìtulu ye la suâ version del Canon in Fa Mayor de Pachelbel. Acreditou-se cun “The Plasma Symphony Orchestra”, que yera un processu de synthetizador informàticu que utilizaba les fhormes d’ondes d’emanaçones electromagnétiques de diverses strelhes & constelaçones nes textures sonores d’esti album.
Tomita realizou delhos conciertos al abertal “Soundcloud”, cun baffles que involvìen al pùblico n una “nublre de son”. Fhixzo un gran concierto n 1984 na reunion annual de mùsica contemporanea del festival Ars Electronica de Linz, Àustria que se tyamou Mente l Universo, entemiciendo pistes in directo n una pyràmide de crystal suspensa n riba d’un pùblico d’80.000 persones. Realizou outru concierto n New York dous anhos spueis celebrando l centenario la Statua la Lhibertà (Tornada a la Tierra), cumo tamien in Sydney l anhu 1988 cun occasion del bicentenario d’Australia. L actuaçon n Australia fhoi parte de los 7 milhones de dòlares de don del Xhapon a New South Wales, incluendo l mayor castielhu de fhöws artificiales vistu ta aquel sfregante: seys systemas de son & illuminaçon fixos -un d’estos in dientro d’una tschalana amarrada al centro d’una canal, l outru al aire que un helicòptero chinook lhevaba – nes partes relevantes del spectàculo, inquadrarun-se tambores de fhöw kabuki, passando pela scena delhes vezes. El sou ùltimu eventu de nublre de son fhoi n Nagoya, Xhapon, in 1997, cun presentaçones d’actuaçones convidades cumo The Manhattan Transfer, Ray Charles, Dionne Warwick, & Rick Wakeman.
Acabantes los 1990s, compunxo una phantasìa symphònica d’orchestra & synthetizador intitulada El Cuentu de Genji, inspirada na epònyma vieya historia xhaponesa. Fhoi executada por orchestres symphòniques de Tokio, Los Angeles, & Londres. Una version CD del concierto n vivo publicou-se n 1999 continuada por una version de studio n 2000.

2001–2016: Postreiros anhos

In 2001, Tomita collaborou cun la Walt Disney Company componiendo l fhundu ambiental musical de la intrada AquaSphere del parque themàticu DisneySea n Tokio. Tomita continuou cun una partitura pa synthetizador cun solistas acùsticos na pellìcula de 2002 The Twilight Samurai (たそがれ清兵衛 , Tasogare Seibei?) que ganhou l Premio l Academia Xhaponesa l 2003 por contribuçon notoria na mùsica.
La tyigada l formato audio DVD deixou a Tomita trespassa’ los sous interesses n audio multicanal cun publicaçones de trabayos revision de The Tale of Genji Symphonic Fantasy & The Tomita Planets 2003. Tamien fhixzo una version de Claude Debussy Clair de Lune na banda sonora d’Ocean’s 13 en 2007.
In 2015, una riestra pistes de Snowflakes are Dancing appaecierun na banda sonora de Heaven Knows What, una pellìcula norteamericana cordinada polos ermanos Safdie. El mesmu anhu, cun reconhocemiento a la suâ lharga trayectoria & influencia na mùsica electrònica, Tomita ganhou l Premio la Fundaçon Xhapon, un premio que se lhançou “honrando aquelhes persones ou organizaçones que tienen fheitscho una contribuçon significativa por promove’ la comprension & l atyigamiento ente l Xhapon & el restu l mundo por actividahes acadèmiques, artìstiques & outres actividahes culturales”.

Muörte

Lhöw d’andar mal del coraçon per mũîtschos anhos, Tomita morrîu d’insufficiencia cardiaca n Tokio, el 5 mayo 2016.

Discographìa

Albuns studio

  • Switched on Rock (1972) (cumo Electric Samurai)
  • Snowflakes Are Dancing (1974) US #57 Can #57
  • Pictures at an Exhibition (1975) US #49 Can #55
  • Firebird (1976) US #71 Can #88
  • Holst: The Planets (1976) US #67
  • The Bermuda Triangle(1978) US #152
  • Kosmos (1978) US #115
  • Daphnis et Chloé, que se lu conhoç tamien cumo Bolero & The Ravel Album (1979) US #174
  • Grand Canyon (1982)
  • Dawn Chorus (1984)
  • Space Walk – Impressions of an Astronaut (1984)
  • Misty Kid of Wind (1989)
  • Storm from the East (1992)
  • Shin Nihon Kikou (1994)
  • Nasca Fantasy (1994) (sofhitando Kodo)
  • Bach Fantasy (1996)
  • 21 seiki e no densetsushi Shigeo Nagashima (2000)
  • The Planets 2003 (2003)
  • Planet Zero (2011)
  • Symphony Ihatov (2013)
  • Space Fantasy (2015)

Albuns al vivo

  • The Mind of the Universe – Live at Linz (1985)
  • Back to the Earth – Live in New York (1988)
  • Hansel und Gretel (1993)
  • The Tale of Genji (1999)

Albuns Compilaçon

  • Sound Creature (1977)
  • Greatest Hits (1979)
  • A Voyage Through His Greatest Hits, Vol. 2 (1981)
  • Best of Tomita (1984)
  • Tomita on NHK (2003)
  • Tomita Different Dimensions (1997)

Bandes Sonores

Deixar ua Respuosta

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Demudar )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Demudar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Demudar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Demudar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.