Isao Tomita

Isao Tomita (冨田 勲Tomita Isao, 22 abril 1932  5 mayo 2016), da vezo connocìu cincielhamente cumo Tomita, fhoi un compositor de mùsica xhapones, considerau cumo unu de los pioneros la mùsica electrònica & la mùsica spacial, & cumo unu de los productores maîs famosos d’arranxhos de synthetizador anàlogu. A parte crear trabayos nota-a-nota, Tomita gastou extensamente les capacidaes de dissenho de son de los sous instrumentos, al utilizar synthetizadores creando sones nuevos acompanhando & arrealçando les sues realizaçones electròniques d’instrumentos acùsticos. Tamien fhai usu efficaz de sequenciadores de mùsica anàloga & del Mellotron & incluyendo themas futuristas de sciencia ficçon, mangando les bases de la mùsica synth-pop & rythmos de trance. Mũîtschos de los sous albuns son adaptaçones & versiones electròniques de pieces de mùsica clàssica famoses, & recibîu quatro nominaçones al Grammy pol sou album de 1974 Snowflakes are Dancing.

Biographìa

1932-68: Intamos & carreira cumo compositor

Tomita nacîu n Tokio, & passou la sua infancia col paî n Tschina. Lhôuego de tornar al Xhapon, recibîu classes particulares d’orchestraçon & composiçon, en tanto studiaba historia l arte na Universidà Keio, Tokio.  Licenciou-se n 1955 & convertîu-se n compositor a tiempu completu dedicau a television, cine & theatro. Compunxo la mùsica themàtica pal equipu gymnàstica olýmpica xhaponesa nos xueos olýmpicos de verano de 1956 en Melbourne, Australia.

En 1965, Tomita compunxo l thema l cantar & la música de syntonìa de la serie animada de television Osamu Tezuka‘s  Jangaru Taitei (Imperador de la Selva), strenada nos USA cumo Kimba el Lheon Blrancu (con un thema differente de Bernie Baum, Bill Gegant & Florence Kaye). En 1966 scribîu un poema symphònicu con base n esta mùsica con una animaçon synchronizada col poema symphònicu publicau l annu 1991. Con Kunio Miyauchi, creou la mùsica de la serie television tokusatsu de sciencia ficçon/spìas/acçon Poderosu Jack, que s’emittîu l annu 1968. El mesmu annu fhoi cofundador del Grupu  TAC.

1969-1979: Mùsica electrònica

A final los 1960s, Tomita arrecurrîu a la mùsica electrònica col puxu del lhabor con synthetizadores de Wendy Carlos & Robert Moog. Acquirîu un synthetizador Moog III & intamou la construcçon del sou studio casariego. Al final arreparou n podese usa’ los synthetizadores col aciu crear sones completamente nuevos a maîs d’imitar outros instrumentos. El sou primer album electrònico fhoi Electric Samurai: Switched on Rock, editau n Xhapon en 1972 & nos USA en 1974. L album presentou interpretaçones electròniques de cantares de pop & rock contemporaneos utilizando sýnthesis de voz en cuentes d’una voz humana.

Intos Tomita d’aqueilha intamou arranxhando pieces impressionistas de Claude Debussy n synthetizador &, en 1974, publicou l album Snowflakes are Dancing; tornou-se un èxitu n tol mundo & fhoi responsable de popularizar diversos aspectos de programaçon de synthetizador. Los contenidos del album incluyìen ambiente, simulacros de cuerda realista, un intentu primeriegu de synthetiza’ l son d’una orchestra symphònica, xifles,  & sones abstractos cumo de campanes, ansì cumo una serie d’effectos de processamiento que incluyen reverberaçondisplaçamento phase, “flanger” (effectu de son que produz un son metàlicu oscilante, sobre maneira n frequencies medianes & altes), & modulaçon d’anielhu. Versiones del album quadriphòniques  proporcionaben un effectu d’audio spacial utilizando quatro altavozes. Una consecuçon particularmente significativa fhoi l sou son polyphònicu, creau indenantia la dòmina los synthetizadores polyphònicosTomita creou la polyphonìa l album tal cumo la Carlos fhexziera primeiro, col usu de grabaçon multipista, grabando cada voz d’una pieça al mesmu tiempu, n una pista de cinta separada, & lhôuego entemiciendo l resultau n stereo ou quad. Vagarun-y 14 meses produzi’ l album.

Nos sous albuns primeriegos, Tomita tamien fhixzo un usu eficaz de los sequenciadores de mùsica anàloga, que utilizou nos cambios repetidos de tonalidaes, filtros ou effectos. Los sones modulares de xiblidos humanos de Tomita copiaben-se tamien nos programas d’instrumentos electrònicos posteriores. La sua version de “Arabesque No. 1” fhoi maîs tarde utilizada cumo syntonìa la serie televisiva d’astronomìa Jack Horkheimer: Star Gazer (en principio intitulada Star Hustler) vista na mayorìa staçones de PBS; en Xhapon, partes de la sua version de “Rêverie” utilizaren-se na obertura & cierre de les transmissiones de la television Fuji TV; n Hispanha, “Arabesque No. 1” tamien s’utilizou cumo syntonìa l programma television de nennos Planeta Imaginari.

Seguiendo l èxitu de Snowflakes are Dancing, Tomita publicou diversos albuns themàticos “clàssicos”, incluyendo-y los arranxhos de: Igor Stravinsky El Páxaru de FhueuModest Mussorgsky Quadros d’una Exposiçon, & Gustav Holst Los Planetas. Holst: Los Planetas presentou un “thema spacial” de sciencia-ficçon . Esti album provocou polèmica al publicase, ya que Imogen Holst, fhiya de Gustav Holst, negou l permissu de deixar que l trabayu l sou paî s’interpretare d’esta maneira. L album retirou-se, & ye, en consequencia, raru na sua fhorma primitiva en vinilo. En tanto trabayaba nos sous albuns de synthetizador clàssicos, Tomita tamien compunxo numberoses partitures na television & pellìcules xhaponeses, incluyendo la serie televisiva Zatoichi, dues pellìcules de characterìstiques Zatoichi, la serie televisiva Oshi Samurai (Samurai Mudu) & la serie television & la pellìcula dystòpica TohoCatàstrofe 1999, Les Prophecìes Nostradamus (tìtulu USA: Last Days of Planet Earth) en 1974. Esti cabeiru combina execuçones de synthetizador con instrumentos de pop-rock & orchestra. Publicarìen-se delhes outres partitures parciales & completes del periodu n LP & maîs tarde n CD al passa’ los annos, en Xhapon. Mesmamente nun siendo bootlegs, delhes d’estes publicaçones fhueran emittides por productores de cine & television sin siquiera l aprobaçon artística de Tomita.

1980-2000: Conciertos de Nube de Son

En 1984, Tomita publicou Canon of the Three Stars, que incluyìa pieces clàssiques camudades de nome por entes astronòmicos. Por casu, la pieça l tìtulu ye la sua version del Canon en Fa Mayor de Pachelbel.  Acreditou-se con “The Plasma Symphony Orchestra”, que yera un processu de synthetizador informàticu que utilizaba les fhormes d’ondes d’emanaçones electromagnétiques de diverses strelhes & constelaçones nes textures sonores d’esti album.

Tomita realizou diversos conciertos al abertal “soundcloud”, con altavozes que involvìen al pùblico n una “nube de son”. Fhixzo un gran concierto en 1984 na reunion annual de mùsica contemporanea del festival Ars Electronica de LinzÀustria tsamau Mente l Universo, entemiciendo pistes en directo n una pirámide de vidrio suspensa n riba d’un pùblico de 80.000 persones. Realizou outru concierto en New York dous annos maîs tarde celebrando l centenaîrio la Statua la Lhibertà  (Tornada a la Tierra), cumo tamien en Sydney l annu 1988 pal bicentenaîrio d’Australia. L actuaçon n Australia fhoi parte de los 7 milhones de dòlares de prienda del Xhapon a New South Wales, incluyendo l mayor castielhu de fhueos artificiales vistu ta aquel momento: sèis sistemas de son & iluminaçon fixos -unu d’estos dientro d’una tschalana amarrada l centro d’una welga, l outru al aire lhevau por un helicòptero chinook- nes partes relevantes del spectàculo, enquadrarun-se tambores de fhueu kabuki, passando pela scena diverses vezes. El sou ùltimu eventu de nube de son fhoi n Nagoya, Xhapon, el 1997, con presentaçones d’actuaçones convidades cumo The Manhattan TransferRay CharlesDionne Warwick, & Rick Wakeman.

Acabantes los 1990s, compunxo una phantasìa symphònica d’orchestra & synthetizador intitulada El Cuentu de Genji, inspirada na epònyma vieya historia xhaponesa. Fhoi executada por orchestres symphòniques de Tokio, Los Angeles, & Londres. Una version CD del conciertu n vivo publicou-se n 1999 segía por una version de studio n 2000.

2001–2016: Cabeiros annos

En 2001, Tomita collaborou cola Walt Disney Company col aciu de compone’ l fundu ambiental musical de la intrada AquaSphere del parque themàticu DisneySea n Tokio. Tomita continua con una partitura pa synthetizador con solistas acùsticos na pellícula de 2002 The Twilight Samurai (たそがれ清兵衛 , Tasogare Seibei?) que ganou l Premio l Academia Xhaponesa l 2003 por contribuçon distacada na mùsica.

La tsigada l formato audio DVD deixou a Tomita trespassa’ los sous interesses n audio multicanal con publicaçones de trabayos revision de The Tale of Genji Symphonic Fantasy &The Tomita Planets 2003. Tamien fhixzo una version de Claude Debussy Clair de Lune na banda sonora d’Ocean’s 13 en 2007.

En 2015, una riestra de pistes de Snowflakes are Dancing appaecierun na banda sonora de Heaven Knows What, una pellìcula norteamericana co-ordinada polos ermanos SafdieEl mesmu annu, con reconnocimiento a la sua lharga trayectoria & influencia na mùsica electrònica, Tomita ganou l Premio la Fundaçon Xhapon, un premio lhançau “honrando aqueilhes persones ou organizaçones que tienen fheitscho una contribuçon significativa por promove’ la comprension & l amigamiento ente l Xhapon & el restu l mundo por actividaes acadèmiques, artìstiques & outres actividaes culturales”.

Muerte

Lhôuego d’andar infermu del coraçon per mũîtschos annos, Tomita morrîu d’insufficiencia cardiaca n Tokio, el 5 mayo 2016.

Discographìa

Albuns de Studiu

  • Switched on Rock (1972) (cumo Electric Samurai)
  • Snowflakes Are Dancing(1974) US #57 Can #57
  • Pictures at an Exhibition(1975) US #49 Can #55
  • Firebird (1976) US #71 Can #88
  • Holst: The Planets (1976) US #67
  • The Bermuda Triangle(1978) US #152
  • Kosmos (1978) US #115
  • Daphnis et Chloé, connocìu tamien cumo Bolero & The Ravel Album (1979)  US #174
  • Grand Canyon (1982)
  • Dawn Chorus (1984)
  • Space Walk – Impressions of an Astronaut (1984)
  • Misty Kid of Wind (1989)
  • Storm from the East (1992)
  • Shin Nihon Kikou (1994)
  • Nasca Fantasy (1994) (sofitando Kodo)
  • Bach Fantasy (1996)
  • 21 seiki e no densetsushi Shigeo Nagashima (2000)
  • The Planets 2003 (2003)
  • Planet Zero (2011)
  • Symphony Ihatov (2013)
  • Space Fantasy (2015)

Albuns en Vivo

  • The Mind of the Universe – Live at Linz (1985)
  • Back to the Earth – Live in New York (1988)
  • Hansel und Gretel (1993)
  • The Tale of Genji (1999)

Albuns de Compilaçon

  • Sound Creature (1977)
  • Greatest Hits (1979)
  • A Voyage Through His Greatest Hits, Vol. 2 (1981)
  • Best of Tomita (1984)
  • Tomita on NHK (2003)
  • Tomita Different Dimensions (1997)

Bandes Sonores

 

Deixar ua Respuosta

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Demudar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Demudar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Demudar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Demudar )

w

Connecting to %s